φωτογραφία
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα 7/10/14 με τον υπουργό υγείας κ. Μάκη Βορίδη  του Προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών/Εργαστηρίων & Πολυιατρείων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(ΠΕ.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ) συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ. Συμμετείχαν  από την ΠΕ.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ ο  επίτιμος Πρόεδρος της ένωσης και Πρόεδρος του ΙΣΑ  κ.Γιώργος Πατούλης,ο Πρόεδρος της Ένωσης κ.Στέφανος Τσιπουράκης ,ο αντιπρόεδρος κ.Φώτης Πατσουράκος ,η υπεύθυνη επικοινωνίας της ένωσης κ.Γιούλα Μπάρλα,ο γενικός γραμματέας κ.Γρηγόρης Φούσας και το μέλος του ΔΣ κ.Νικόλαος Τσιλίφης.Το προεδρείο της Ένωσης ενημέρωσε τον υπουργό για τους σκοπούς του σωματείου ,που είναι η εκπρόσωπηση όλων των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που συμμετέχουν Ιατροί και είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και έθεσε επιτακτικά τα προβλήματα που απασχολούν τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε καθημερινή βάση, ζητώντας  την άμεση επίλυσή τους. Χαρακτηριστικά τέθηκαν  μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
  1.  Τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών (εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων) του ΕΟΠΥΥ προς τους  παρόχους υγείας.
  2. Ανάκληση της εφαρμογής του δεύτερου rebate για τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και κατάργηση του Clawback.
  3. Εξόφληση του παρακρατηθέντος 10% των επισκέψεων παρελθόντων ετών 2012-13 και του 2014.
  4. Σύναψη νέων Συλλογικών Συμβάσεων  όλων των ιατρών που το επιθυμούν.
  5. Ατομικό πλαφόν ανά πάροχο υγείας
  6. Αύξηση του προϋπολογισμού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  για το  2014 και το 2015.
  7. Ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων                                                                                                                                                                                                                                                                                               Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε το Προεδρείο της ΠΕ.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ ότι έχει ήδη προβεί στην υπογραφή της εγκυκλίου για την ανάκληση εφαρμογής του δεύτερου rebate για τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς.Διαβεβαίωσε επίσης ότι έως τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί  εκταμίευση  ποσού των 310 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ έως και τα τελη του 2011 και εν συνεχεία των υπολοίπων ανεξόφλητων για τα έτη 2012 έως σήμερα .Όσον αφορά την ανακοίνωση του ατομικού ορίου ανά πάροχο για τους εργαστηριακούς ιατρούς επισημάνθηκε ότι, ο λόγος που δεν έχει γνωστοποιηθεί στους παρόχους έως σήμερα, είναι ότι αναμένεται άμεσα αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για την ΠΦΥ για το τρέχον έτος, το  ποσό δε αυτό θα διανεμηθεί στους νομούς που είχαν αδικηθεί  στην κατανομή των ποσών χρηματοδότησης ,σύμφωνα με την υπ΄ αριθμόν Υ9/οικ.70521/2014 (ΦΕΚ Β’2243/18.18.2014) Υπουργική Απόφαση.  Ο Υπουργός Υγείας τόνισε επιπρόσθετα ότι πραγματοποιείται η εκκαθάριση και θα ακολουθήσει η σταδιακή αποπληρωμή του παρακρατηθέντος 10% για τα έτη 2012, 2013 και 2014. Τέλος δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός των τιμών των εργαστηριακών πράξεων που θα προκύψει με ανακοστολόγηση, έπειτα από συνεννοήσεις με τους ιατρικούς φορείς και συλλόγους . Η ΠΕ.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ μάχεται για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την αξιοπρέπια ,το επιστημονικό κύρος του Ιατρού και την υγεία  όλων των πολιτών .

για το ΔΣ της  ΠΕ.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος                                Ο Γεν.Γραμματέας